НовиниСъбитияПрограмаАнкетаФорумКонтактиТЕСТ „Бъди българин“ ТЕСТ „Бъди българин“
Инициативата
Национален младежки събор`2005
Съхрани българското.
Бъди българин!

 е по идея и под патронажа на Президента на Република България – господин Георги Първанов. Пет неправителствени организации:„ Национално движение „Българско наследство“, Фондация „Щедро сърце“, Интернет младежка медия „СветЪ“, Младежки департамент за европейска интеграция и Студентско общество за компютърни изкуства обединихме усилията си за организирането на Национален младежки събор „Съхрани българското. Бъди българин!“ на 1-ви ноември – Денят на народните будители. Към нас се присъедини и Националният дворец на културата, както и много младежи и ученици от цялата страна съпричастни към съхраняването и развитието на нашето историческо богатство, културно наследство и творчески традиции.

Избрахме 1-ви ноември – Денят на народните будители, за провеждането на Национален младежки събор „Съхрани българското. Бъди българин!“ за да подчертаем връзката между младото поколение на България и народните будители, станали основа на нашето културно и национално възраждане. Имаме намерение Националния младежки събор да се превърне в традиция - всяка година в Деня на народните будители да се събираме и обменяме своите идеи, да споделяме проектите по които работим, да отправим свое обръщение, както по младежките проблеми към институциите и държавата, така и за родолюбие към младите хора на България, да формираме една активна, действена общност от млади българи от страната и извън нея, която да поддържа постоянен контакт по между си

Съборът е и естествено продължение на кампанията от миналата година „Да вдигнем знамето в училище“, на проведената през месец юли тази година Национална младежка бригада „Съхрани Българското“, на обявения конкурс за есе „Ти си българин“. За участие в него сме поканили не само младежи и ученици от страната, но и наши сънародници живеещи в чужбина.

Програмата на събора за 1-ви ноември започва с вдигането на българския национален флаг пред сградата на Президентството от 12.00 часа. От 14.00 до 16.00 часа ще се проведат две кръгли маси (дискусии): „Родолюбие и историческа памет“ в Националния исторически музей и „Политика на държавата и обществото за сънародниците ни извън България“ в НДК. В тях ще се включат ученици, студенти, учители и преподаватели по история от цяла България, автори на учебници по история, журналисти, млади представители на потомствени българи от Молдова, Украйна, Сърбия и Черна гора, Румъния, Австрия, Унгария и Чехия, младежи участвали в националната младежка бригада „Съхрани българското“ в Плиска и Преслав. От 16.30 до 19.30 часа ще се проведе националния младежки събор в зала 6 и зала 10 на НДК, с представянето на изложба от макети „България на длан“, мултимедийни презентации на проекти от български участници в „Компютърно пространство`2005“, фото кадри и видео от националната младежка бригада „Съхрани Българското“ и акцията „Да вдигнем знамето в училище“, срещи с популярни българи, викторина „Познаваш ли българската история“. Акцент в събора ще бъде срещата с Президента Георги Първанов. От 19.30 часа в зала 1 на НДК ще започне концерта-спектакъл посветен на 1-ви ноември - Денят на народните будители.

Организирахме съборът за да отговорим на интереса и потребността на все повече млади хора да участват във възраждането на българската памет и национално достойнство.

Включете се и Вие!

Заповядайте на събора на 1-ви ноември в София.

Издигнете знамето в своето училище.

Участвайте или създайте клуб „Съхрани българското“ на ваша територия.

Участвайте със своето есе в конкурса "Ти си Българин".

Шал "Съхрани българското, бъди българин!"
Страница на Президента на Република България Български младежки организации Европейски млакдежки организации Институции и партньори
BGBusiness