НовиниСъбитияПрограмаАнкетаФорумКонтактиТЕСТ „Бъди българин“ ТЕСТ „Бъди българин“

Фондация “Щедро сърце”

Фондация “Щедро сърце”Фондация “Щедро сърце” е учредена в обществена полза с основен предмет на дейност ежегодно провеждане на национална кампания за набиране на средства “Щедро сърце - Национален ден на благотворителността”. Фондацията работи в областта на социалните услуги, доброволчеството, здравеопазването, развитието и утвърждаването на духовните ценности на гражданското общество и участието му в обществения живот на страната.

Ръководният орган на фондацията е Управителния съвет:

Мариана Де Мео – изпълнителен директор на фондация “Щедро сърце” Розмари Де Мео, издател на детски “ГОТИН ВЕСТНИК” Александра Ефисенева - изпълнителен директор на фондация “Щедро сърце” Радосвет Радев, собственик и директор на “Дарик” радио Орбител АД, представляван от Константин Петров, изпълнителен директор Медика АД, представляван от Горан Горанов, изпълнителни директори Румен Михайлов, изпълнителен директор на 3М (East)AG Ива Баберкова, адвокат

Нейни цели са:

 • Стимулиране на гражданското участие в процесите на взимане на решения, касаещи социалното му благоденствие и възпитание на обществото във филантропия;
 • Създаване на обществен фонд за решаване на значими социални проблеми в страната;
 • Създаване на доброволчески корпус “Щедро сърце”;
 • Подпомагане на социално слабите, хората с увреждания и лицата, нуждаещи се от грижи;
 • Подпомагане на социалната интеграция и личностната реализация;
 • Защита на човешките права;
 • Заздравяване на връзките с българите, живеещи в чужбина

Последни проекти:

 • Юли 2005. Доброволна лятна бригада “Съхрани Българското” под патронажа на президентът на Република България Георги Първанов. За пръв път в Демократична България, фондация “Щедро сърце” организира 120 ученици и студенти-доброволци в лятна бригада. Целта беше подпомагане на почистването, социализирането и археологическите разкопки на първите български столици Плиска и Преслав.
 • 19.10 2004г. Доброволна национална кампания за набиране на средства в 28 града на България под надслов “Да вдигнем знамето в училище”. Кампанията се проведе под патронажа на президента на Република България Георги Първанов и официалното съдействие на Министерство на образованието. На 19 октомври 2005г. деца-доброволци, специално освободени от учебни занятия тръгнаха по предварително обявени маршрути, облечени с отличителни фланелки и носещи кутии за дарения. Всеки гражданин дарил и участвал в акцията получи залепващ стикер с надпис “Аз имам щедро сърце.” В края на същия ден се обявиха събраните суми във всеки град. Средствата послужиха за закупуване на 2000 български знамена и изработка и монтаж на пилони за издигането им в двора на всяко училище, където липсват такива.

Първи проекти

 • 19.10.2002г. Проект “Щедро сърце” – Национален ден на благотворителността беше реализиран за първи път, финансово подкрепен от “Демократична комисия”, програма към Американското посолство в България. Успешните резултати, които реализира този проект накараха организаторите да учредят нова фондация “Щедро сърце”, в обществена полза.
 • 19.10.2003г. Второ издание на Национален ден на благотворителността, с финансовата подкрепа на програма МАТРА към Холандското посолство. Единайсет големи града на България – София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Благоевград, Стара Загора, Видин, Кърджали и Плевен се включиха в акция за набиране на средства .

Резултати

От двете успешни инициативи “Щедро сърце – Национален ден на благотворителността” през 2002 и 2003 година бяха събрани средства за закупуване на помещение за интегративен и информационен център за болните от мултипленна склероза в България. Интегративният център има за задача да стабилизира физическото и психическото състояние на болните и да удължи физическата и професионалната им активност. Създаването му цели стимулиране на българите с множествена склероза за пълноценно участие в социалния живот и привличането им за работа, както и повишаване самочувствието им на пълноценни граждани и оползотворяването на професионалния им капацитет и творческа уникалност.

19.10 е денят на Свети Иван Рилски – покровител на българите и денят за национална кампания за набиране на средства “Щедро сърце - Национален ден на благотворителността”.

www.generousheart.org

назад нагоре

Страница на Президента на Република България Български младежки организации Европейски млакдежки организации Институции и партньори
BGBusiness